Rent a car u zimskim uslovima

Iznajmljivanje vozila u zimskom periodu najčešći je način da se obezbedi pouzdan i siguran prevoz do destinacija za zimovanje, kao što su poznate planine i skijališta. Takođe, praznični period neki od naših zemljaka i sugrađana rado koriste da posete svoj rodni grad, rodbinu i prijatelje. U tom slučaju rent a car koriste za gradsku i međugradsku vožnju.

Postoje omiljeni modeli vozila, mlađi klijenti uglavnom se odlučuju za rentiranje automatika, a za putovanje na zimovanje biraju se SUV i vozila na 4×4 pogon. Ono na čemu insistiramo uvek, a pogotovo u zimskim mesecima jeste poštovanje svih saobraćajnih propisa i bezbedna vožnja. Zakon je jasan: ko vozi bez zimskih guma, ukoliko izazove udes, a u udesu neko bude povređen, rizikuje da pored novčane kazne koja nije zanemarljiva i naknade kompletne štete dobije i do 45 dana zatvora.  Vozači su obavezni da do 1. aprila kada god su na putevima sneg i led imaju zimske gume.

Zbog toga zimski period uvek dočekujemo spremni, sva vozila su opremljena kvalitetnim zimskim gumama, a za posebne uslove i neophodnom dodatnom opremom.

Iznajmljivanje vozila za zimovanje

Ukoliko ste ljubitelj snega i zime, sigurno znate da je zima najlepša na planini. Planinski čist vazduh, osunčani proplanci i nepregledna belina. Da bi vam zimovanje ostalo samo kao lepa uspomena, potrebno je obezbediti sigurno, adekvatno opremljeno i tehnički besprekorno ispravno vozilo za putovanje na neku od omiljenih zimskih destinacija.

Ako vaš automobil ne ispunjava sve ove uslove, najbolje je da ne rizikujete i iznajmite pouzdano vozilo iz rent a car ponude.

Mi vam preporučujemo komforne i pouzdane terence, a za koje god vozilo da se odlučite pružiće vam sigurnu, komfornu i bezbednu vožnju po otežanim uslovima i ne baš savršenim putevima.

Mnogi vozači vozila sa pogonom na sva četiri točka smatraju svemoćnim. Bez obzira na povećanu trakciju zahvaljujući pogonu na sva četiri točka i bolju voznu dinamiku pri prolascima kroz krivine, ova vozila ne obezbeđuju efikasnije kočenje, niti su imuna na proklizavanja i gubitak kontrole.

Vožnja u zimskom periodu kada su putevi prekriveni snegom i ledom, pravi je izazov i za najiskusnije vozače. Nezgode i neželjene situacije u saobraćaju su mnogo češće zimi, zato vam dajemo nekoliko korisnih saveta kako da rent a car u zimskom periodu prođe bezbedno i bez problema.

Korisni saveti za rent a car zimi

Preporuka je da ako ste u mogućnosti, noćnu vožnju odložite i putujete po danu. Dnevna vožnja je bezbednija iz mnogo razloga, veća je vidljivost i imate više šanse da dobijete pomoć na putu ukoliko vam zatreba.

Pre nego što uđete u vozilo, najpre dobro očistite led i sneg sa svih prozora, sa retrovizora, krova, prtljažnika, poklopca motora, farova i oslobodite brisače. Takođe, očistite obuću pre ulaska u vozilo, kako biste sprečili kondenzaciju i maglu na prozorima.

Kada smo kod brisača, sipajte zimsku tečnost za pranje stakala, koja ne ledi i nemojte je mešati sa starom, koja se koristi u letnjem periodu.

Brzinu prilagodite vremenskim uslovima, odnosno idite smanjenom brzinom kako biste imali dovoljno vremena za pravovremenu reakciju i zaustavljanje ako se ukaže potreba. Kočite ranije nego obično, jer se na ledu i snegu produžava zaustavni put, a preporuka je i da blaže pritiskate kočnicu.

Držite potrebno rastojanje i pratite ostale učesnike u saobraćaju. Obavezno uključite svetla kada je vidljivost smanjena kako biste videli druga vozila i pešake. Noću, u uslovima mećave ili magle, ponekad je bolje imati uključena samo kratka svetla. Uvek imajte u glavi pravilo: ako su brisači uključeni zbog loše vidljivosti, onda bi morala biti i svetla.

Statistike kažu da se 80% saobraćajnih nesreća moglo sprečiti da su vozači imali samo jednu sekundu više za reagovanje. Uvek to imajte na umu, da vaš ili nečiji život zavise od te sekunde. Dobra procena je bolja od svake tehnologije.

Preporučuje se da obe ruke držite na volanu, u položaju 9h ili 3h. Ovo će pomoći da održite kontrolu nad vozilom ako dođe do proklizavanja.

Na mostovima i prelazima postoji mnogo veća šansa za poledicu, iz tog razloga smanjite brzinu i pojačajte opreznost.

Za vožnju po klizavom kolovozu veoma je važno da vozilo što bolje prianja na podlogu, odnosno, da ima dobru trakciju tj dobar “grip”.

Šta kada se vozilo zaglavi u snegu?

Vozilo zaglavljeno u snegu je najčešća slika na putevima i parkinzima koji se ne čiste redovno i udaljeni su od glavnih saobraćajnica. Zaglavljen automobil i nepromišljeni potezi mogu izazvati oštećenja skupih komponenti vozila.

Ono što nikako ne treba raditi je da se pritiska papučica za gas, jer se samo još dublje možete ukopati i zaglaviti. Upravo većina vozača instiktivno to radi. Možete  proizvesti i kvarove na menjaču, kvačilu ili diferencijalima.

Pokušajte trik sa patosnicama. Izvadite patosnice i postavite ih ispod pogonskih točkova. Stranu koja ima više neravne površine okrenite ka gumi kako bi vaša gume napravila veće trenje i bolje prijanjanje i na taj način vozilo izbavila iz dubokog snega. Može vam pomoći i lopata za kola, ukoliko je imate, a kojom ćete otkopati sneg kako biste bolje i lakše podmetnuli patosnice.

Ako uspete da u vašoj okolini pronađete malo peska ili šljunka, može biti od koristi. Pospite oko točkova, kako biste sprečili dalje proklizavanje.

Najbolje rešenje je da vas neko izvuče sajlom i rudom, pa je poželjno da u gepeku uvek imate makar kanap za vuču.

Dobra priprema će vas poštedeti dodatnih problema, glavobolje i troškova, pa spakujte sve neophodne stvari za zimsku vožnju pre polaska na put.

Ovo je spisak neophodnih stvari u vozilu za vožnju u zimskim uslovima:

  • Ćebe i dodatna odeća
  • Sveća i šibice
  • Hrana
  • Piće
  • Kablovi za startovanje vozila
  • lopata
  • Baterijska lampa
  • Strugač leda
  • Uže za vuču
  • Vreća peska

 

Pokušajte da se što bolje informišete o vremenskoj prognozi i uslovima na kolovozu. Pri izdavanju vozila, posebno u zimskom periodu, svaki naš klijent dobiće i korisne savete i preporuke jer je bezbednost i sigurna vožnja primarni cilj našeg poslovanja. Tokom rent a car perioda, sva vozila imaju našu tehničku podršku u slučaju kvara ili nezgode 24/7. Zbog toga je iznajmljivanje vozila najpraktičnije rešenje za prevoz do destinacija za zimovanje u zemlji i regionu.

pročitajte još