Rent a car Beograd – ko plaća gorivo?

Rent a car Beograd je usluga koja vam je trenutno potrebna. Ako prvi put iznajmljuejte vozilo, sigurno vas prvo zanima rent a car Beograd cenovnik, a zatim i detalji, poput onog ko plaća gorivo kod rent a car-a.

Gorivo najčešće nije uključeno u cenu rent a car usluge. To znači da troškove goriva kod iznajmljivanja vozila snosi korisnik. U dogovoru sa agencijom pri preuzimanju vozila, potrebno je da pri povratku vozila vrati istu količinu goriva u rezervoaru. Ukoliko to ne bude slučaj, razlika se doplaćuje.

Troškovi goriva mogu biti znatno manji bez obzira na tip i model vozila ukoliko pripazite na nekoliko detalja. Otkrivamo vam male cake iskusnih vozača kako smanjiti potrošnju goriva.

Kako trošiti manje goriva

Kako da trošite manje goriva i što ređe posećujete benzinske stanice? Ovo je pitanje koje sebi postavlja svaki vozač, bez obzira da li koristi usluge rent a car-a ili upravlja svojim vozilom. Uz nekoliko trikova, možete znatno smanjiti potrošnju goriva.

Vozite sa retkim promenama u ritmu vožnje

Ekonomična vožnja jednako što manji stepen prenosa, jer visok stepen opterećuje motor.

Kočite motorom, umesto kočnicama

Pri usporavanju što više kočite motorom, a trudite se da pri kočenju držite pritisnutu pedalu kvačila ili da je menjač u praznom hodu. Kad radi u prazno, motor mora da troši gorivo da se ne bi ugasio, dok se pri kočenju motorom potpuno prekida ubrizgavanje goriva.

Ne zagrevajte motor u mestu

Zagrevanje motora u mestu bespotrebno troši gorivo, pa izbacvite ovu naviku i zimi, a pogotovo leti.

Pri polasku dajte motoru dovoljno gasa

Kada startujete motor, nemojte mu uskraćivati,a li ne i preterivati sa gasom. 

Vožnja ravnomernom brzinom štedi gorivo

Peti i šesti stepen nisu namenjeni samo za velike brzine. Kod većine automobila možete ih koristiti već pri 60-70 km/h, ako dalje ne ubrzavate.

Zatvorite prozore

Otvaranje prozora tokom vožnje nije besplatno, naročito pri većim brzinama. Otvoreni prozori povećavaju potrošnju goriva više nego klima uređaj.

Tempomat pomaže da smanjite potrošnju goriva

Tempomat je uređaj koji održava konstantnu brzinu vozila. Poznato je da je vožnja manje ekonomična kad brzina varira, pa ako se održavanje brzine prepusti automatici, to može da smanji potrošnju.

Navigacija štedi potrošnju goriva

Zahvaljujući navigaciji nećete se izgubiti i nepotrebno lutati u nepoznatim mestima. Pri izračunavanju putanje, obično nudi da odaberete da li želite najbrži, najkraći ili najekonomičniji put. Ako možete, izbegavajte naseljena mesta i brdsku vožnju. Obilaznice su ekonomičnije iako su duže.

Proverite pritisak u gumama

Premali pritisak u gumama povećava potrošnju za oko 15%.

Znajući i primenjujući sve ove informacije u praksi, cena rent a car-a zaista može biti najjeftinija moguća. Sledeći put kada iznajmite vozilo, setite se ovih malih trikova koji će vam uštedeti novac.

pročitajte još