Šta kada sipate benzin u dizelaša?

Rent a car Bamiron savetuje: Šta raditi kada naspete benzin u dizelaša?

Često se dešava da se natoči benzin u dizel, a jedan od razloga je i to što su „pištolji“ za benzin manjeg prečnika od onih za dizel.

Dakle, sipali ste benzin u svog dizelaša. Sledeća reakcija je obično panika. Ipak, nije sve tako strašno ukoliko ste ovu grešku primetili odmah. Posledice ne moraju nužno biti katastrofalne, iako ste možda tako čuli.

Ako pitate majstora za savet, dobićete različite odgovore u dijapazonu ne brini, „vozi slobodno, neće mu biti ništa“ do preporuke za detaljno rasklapanje motora i pranje rezervoara i kompletnog sistema za gorivo. 

Istina je kao i obično, negde na sredini.

Koje su posledice po motor ako sipate pogrešno gorivo

Kolika je šteta po motor ako ste natočili benzin u dizel vozilo zavisi od nekoliko faktora: koliko ste benzina sipali i da li ste palili motor i vozili sa pogrešnim gorivom.

Probaćemo da stvari sagledamo maksiomalno realno. 

Ukoliko vam je vozilo starije od 2000. godišta, dobra vest je da mu malo benzina ne može napraviti nikakve probleme. Štaviše, u stare dizelaše sa pretkomorom benzin se nekada dodavao preventivno protiv smrzavanja. 

Novija vozila sa Common Rail i pumpa-dizna motorima predviđena su isključivo za savremena goriva i minimalne količine benzina mogu pričiniti veliku štetu.

Koje su razlike između benzina i dizela

Šteta ako umesto dizela sipate benzin nastaje zbog ogromnih razlika između benzina i dizel goriva. 

Dizel je sastavljen od većih molekula, gušći i teži od benzina, pa se na drugačiji način raspršuje kada dospe u cilinadar motora. Dizel motori funkcionišu na principu samozapaljenja goriva pod pritiskom, pa imaju i veći stepen kompresije. 

Benzin po svojoj prirodi sprečava samozapaljenje, pa kada dospe u dizel motor neće se zapaliti ili će doći do tzv detonatnog sagorevanja, što za posledicu ima preopterećenje klipa, zidova cilindra, ventila i sl. 

Elektronika motora reaguje na nepotpuno sagorevanje i povišenu temperaturu i pokušava da podesi smesu goriva i vazduha. Međutim, gorivo kontaminirano benzinom izaziva pad snage i crni dim. Tako se oštećuju sistemi za prečišćavanje izduvnih gasova i DPF filteri.

Benzin je odmašćivač, a dizel ulje

Benzin u dizel motoru može izazvati i ozbiljne probleme sa podmazivanjem sistema za ubrizgavanje goriva. Sistem za ubrizgavanje goriva kod dizelaša se podmazuje isključivo gorivom, pa i mala količina benzina može da spere tanki uljani film kojim se podmazuju delovi sistema. Prvo će stradati pumpa visokog pritiska, a zatim i dizne (začepljenje brizgaljki) koje se veoma teško čiste, a zamena dizni predstavlja značajan trošak.

Šta da radite kada sipate benzin umesto dizela

U slučaju da ste natočili pogrešno gorivo idealno je da to primetite odmah i ne pokrećete motor uopšte, čak ni da biste se pomerili sa pumpe. 

Nemojte davati kontakt jer odmah dolazi do dotoka goriva u motor. Ako baš morate okrenite ključ samo da biste otključali volan. 

Izvlačenje goriva je sledeće što bi trebalo uraditi, a iako može predstavljati izdatak, svakako je jeftinije od kvara na motoru. Radnici pumpe se relativno često sreću sa ovim problemom, pa ća vam pomoći oko adekvatnog servisa, ukoliko ne znate koga da pozovete.

Šta će se desiti ako sipate avionsko gorivo u automobil

Iako deluje manje verovatno od prethodne priče, verovatno ste se nekada zapitali šta bi se desilo ako bi rezervoar napunili gorivom za avione.

Avio gorivo je po sastavu slično dizel gorivu. U slučaju da se avionsko gorivo natoči u vozilo sa dizel motorom, kratkoročno ne bi izazvalo veće probleme, osim povećane potrošnje, jer je manje gustine. Kontinuiranom upotrebom JET goriva u automobilu došlo do bi kvara delova koji se podmazuju gorivom, prvo pumpe za gorivo, a zatim i pumpe i brizgaljki Common rail sistema.

Avionsko gorivo jednostavno nije napravljeno za upotrebu u automobilima, a praktično jedina prednost koju ima je otpornost na niske temperature.

pročitajte još